Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maltašky z jarního tvoření

13. 4. 2012

       MALTAŠKY
   (od paní Vrátníkové)

 

maltasky.jpg

Těsto:

 

25 dkg másla,

30 dkg hladké mouky 00,

5 žloutků,

špetka soli,

2 lžíce vody.

Náplň:

25 dkg cukru,

25 dkg ořechů,

sníh z 5ti bílků


Vymísíme těsto a děláme kuličky (cca 120 kusů), které dáme na 24 hodin do ledničky.
Pak rozválíme, naplníme nádivkou a pečeme v plechových košíccích.

 

MALTAŠKY II.

30 - 40 dkg hladké mouky, špetka soli, 200 g tuku (hera,máslo), 1 lžička citronové šťávy, 1,5 lžíce rumu. Nechat 2 hodiny v lednici odpočinout.

Náplň: 2 - 3 bílky, 130g cukru, 1 lžička citronové šťávy, 170g strouhaných ořechů, rozinky v rumu.


MALTAŠKY KOKOSOVÉ

 

Těsto: 170 dkg hladké mouky, 15 dkg másla, 5 žloutků

Náplň: 5 bílků, 150g mletého cukru, 150g kokosu

Zpracujeme těsto, uděláme malé kuličky. Necháme do druhého dne v ledničce.Druhý den ušleháme sníh z bílků, přidáme postupně cukr a pak kokos.

Kuličky rozválíme a dáme náplň. Zabalíme je a nahoře stiskneme, jako když zavážeme pytel. Dáme do formiček a mírně pečeme.