Maltašky z jarního tvoření
MALTAŠKY
(od paní Vrátníkové)
Těsto:
25 dkg másla,
30 dkg hladké mouky 00,
5 žloutků,
špetka soli,
2 lžíce vody.
Náplň:
25 dkg cukru,
25 dkg ořechů,
sníh z 5ti bílků
Vymísíme těsto a děláme kuličky (cca 120 kusů), které dáme na 24 hodin do ledničky.
Pak rozválíme, naplníme nádivkou a pečeme v plechových košíccích.
MALTAŠKY II.
30 - 40 dkg hladké mouky, špetka soli, 200 g tuku (hera,máslo), 1 lžička citronové šťávy, 1,5 lžíce rumu. Nechat 2 hodiny v lednici odpočinout.
Náplň: 2 - 3 bílky, 130g cukru, 1 lžička citronové šťávy, 170g strouhaných ořechů, rozinky v rumu.
MALTAŠKY KOKOSOVÉ
Těsto: 170 dkg hladké mouky, 15 dkg másla, 5 žloutků
Náplň: 5 bílků, 150g mletého cukru, 150g kokosu
Zpracujeme těsto, uděláme malé kuličky. Necháme do druhého dne v ledničce.Druhý den ušleháme sníh z bílků, přidáme postupně cukr a pak kokos.
Kuličky rozválíme a dáme náplň. Zabalíme je a nahoře stiskneme, jako když zavážeme pytel. Dáme do formiček a mírně pečeme.